Bergsåkers travbana
Bergsåkers travbana i Sundsvall är en av Sveriges mest välrenommerade travbanor och en plats som lockar både traventusiaster och nyfikna besökare. Platsen erbjuder både spänning
Idag är nog de flesta av oss bekanta med tjänster så som Youtube eller Netflix, och det är även något som de flesta någon gång har använt. Streaming har gjort det mycket lättare för människor att kunna njuta av innehåll på ett enkelt sätt utan att behöva spendera en massa pengar eller ens gå hemifrån.
Streaming är ett sätt att se på video eller lyssna på audio utan att ladda ner några filer till din enhet. Videostreaming innebär att du kan se på bland annat filmer, tv-shower, live event och olika videos från plattformar så som Youtube. Men streaming kan också innebära audio så som musik, podcaster och mycker mer.
Eftersom du som användare inte behöver ladda ner några mediafiler för att spela innehållet så kan streaming från streaming sites hjälpa dig att spara en massa utrymme på datorn, samtidigt som det kan minska tiden som du behöver vänta innan du kan börja titta eller lyssna.
Streaming fungerar genom att de paket med video eller audiodata delas upp i mindre delar som på så sätt spelas upp direkt i din enhet.
Tidigare krävdes det att du laddade ner hela video eller audiofiler innan du kunde börja titta eller lyssna på innehållet. Detta var så klart acceptabelt under internets tidigare dagar när en hemsida för det mesta bara bestod av lite text och kanske en bild eller två, men situationen idag är mycket annorlunda.
Snabba internetanslutningar betyder att vem som helst kan skapa stora mängder video och audio av hög kvalitet, och samtidigt har även efterfrågan på detta innehåll även ökat.
Användare är idag vana vid att kunna se dessa videor eller lyssna på denna musik när de känner för det, till exempel på deras mobiler. Av den anledningen så kan dessa användare också snabbt tappa intresset om de tvingas vänta på att en video eller audiofil ska buffra och ladda.
Genom att streama så kan användare se sådant innehåll utan avbrott. Istället för att behöva ladda ner hela innehållet först så delas filen upp i flera mindre bitar som laddas några sekunder i förväg medan användaren tittar.
Tvärtemot vad du kanske tror så är streaming inte något direkt nytt fenomen, utan det har funnits ända sedan 90-talet. Tack vare Flash, Youtube och iPhones intågande så började det växa under det tidigare 2000-talet. Men det var inte förrän en ny MPEG-DASH standard utvecklades 2012 som streaming verkligen rusade iväg i popularitet. Denna nya standard lät Youtube och andra streamingplattformar att ta ett steg bort från Flash till HTML5 och marknaden har bara fortsatt att växa så det knakar ända sedan dess.
Även det ständigt växande antalet plattformar, tillsammans med live-streaming och gaming har gett streaming en rejäl skjuts i dess popularitet.
Antalet streamingplattformar och leverantörer har fullkomligt exploderat de senaste åren. Bara de senaste 10 åren så har videostreamingtjänster så som Netflix, HBO, Hulu, Amazon Prime och Disney Plus gjort enorm succe på marknaden, och deras användarantal bara fortsätter att växa.
Även coronapandemin har gett dessa olika streamingtjänster en enorm skjuts i antalet användare då efterfrågan på dessa tjänster har ökat enormt tack vare att folk stannar hemma mer än de gjorde tidigare.
Livestreaming är en livesändning av antingen video eller audio från ett event i samma stund som det händer. Videostreaming behöver inte nödvändigtvis vara live, då innehållet kan produceras i förväg och användaren kan sedan se det när denne själv känner för det.
Men live streaming låter tittaren få vara med och uppleva ett event på samma gång som det händer. Detta inkluderar bland annat olika sportevent, galor, globala konferenser och produktlanseringar, tv-spelsupplevelser och livesända nyhetsrapporter. Samtliga visas i realtid och ofta på olika videoplattformar och sociala medier.
Även gaming är en trend som har bidragit till videostreamingens popularitet. Tack vare plattformar så som Twitch och även Youtube så kan gamers och hobbyspelare göra sändningar där tittaren kan se dem spela olika spel inför publik.
Detta inte bara innebar att professionella gamers kunde visa sina färdigheter tillsammans med kommentarer och interaktioner med sin publik, utan det innebar också att de kunde financiera sin passion med hjälp av annonsintäkter, sponsorer, prenumerationer och donationer.
Den ständigt ökande efterfrågan på detta innehåll har inneburit ett enormt lyft i videostreamingens popularitet och man beräknar att det bara kommer att fortsätta att växa under de kommande åren.
Att buffra innebär att en del av streamen laddas på förväg vilket innebär att användaren kan titta på videon eller lyssna på audio oavbrutet även om det skulle vara ett glapp i anslutningen. Om du använder dig av Youtube så kan du se detta i videons timeline där du ser en ljusgrå markering som sträcker sig några sekunder före din placering i videon. Buffring är framförallt användbart i situationer där din nätverksanslutning är lite långsammare eller det finns en risk att du kopplas ifrån.
Bandvidd är hur mycket data som kan sändas över din nätverksanslutning varje sekund. Det är en indikator på hur mycket information som kan skickas och tas emot och räknas som Mbps (”megabits per second”). Rent generellt så behöver du en bandvidd på åtminstone 4 Mbps och gärna ännu mer än så om videon du försöker titta på är HD.
Notera att bandvidd inte är samma sak som hur snabbt du kan streama, utan hur snabbt innehållet kan laddas.
Streaming är väldigt annorlunda mot att ladda ner. När du streamar en video så laddas denna video inte ner på din dator. Istället så laddas videon i små bitar i taget istället för allt på en och samma gång. När du laddar ner en fil på din dator så kopierar du hela filen och du kan inte börja titta på den innan hela filen är nedladdad.
Bergsåkers travbana i Sundsvall är en av Sveriges mest välrenommerade travbanor och en plats som lockar både traventusiaster och nyfikna besökare. Platsen erbjuder både spänning
Varje månad förser Netflix oss med ett stort antal nya inspirerande filmer, serier och även dokumentärer. En sak man bör tänka på är dock att
Under början på 2000-talet har vi kunnat se hur sättet vi ser på filmer, TV-serier och dokumentärer har förändrats oerhört. Det finns ett betydligt större
Medan streaming var ett relativt nytt koncept under det tidiga 2000-talet så känner de flesta till streaming idag, och mycket av vad vi gör på internet har att göra med streaming i någon form. Kanske den vanligaste formen av streaming är så kallad ”VOD” eller ”Video on demand”-streaming som de flesta av oss känner igen genom Netflix, Hulu, Apple TV, Disney Plus och liknande.
Även live streaming har blivit allt vanligare under de senaste åren då användare kan se på olika event i realtid över bland annat sociala medier så som Facebook, Twitter, Instagram och TikTok. Streaming av musik över tjänster så som Spotify, Soundcloud och Tidal är också något som de flesta av oss använder regelbundet idag. Detsamma gäller olika podcasts som bara har fortsatt att växa i popularitet de senaste åren.
Det finns även många fler olika exempel på streaming. Kort sagt så kan man säga att nästan all form av media där innehållet sänds kontinuerligt istället för att behöva laddas ner kan räknas som en form av streaming.
Att komma igång och streama är en väldigt enkelt process och även den mest otekniske av oss brukar inte ha några större problem med att köra igång.
Det kanske första du behöver göra är att förbereda din enhet för att streama. Om du använder dig av till exempel en smart-TV eller konsol så får du börja med att installera den enligt manualen. Sen är det dags att ansluta till internet om du inte redan har gjort det. Medan just Smart-TV apparater ofta redan har de mest populära apparna på hemsidan så är det inte helt omöjligt att du kan behöva ladda ner eller ändra din layout på andra enheter. Efter det så är det bara att klicka sig fram till den streamingtjänst du är intresserad av, registrera dig och logga in. Sen är det bara att ha popcornen redo och börja titta.
Kanske en självklar fördel med att streama dina favoritserier och filmer är att du inte behöver betala för det du inte vill ha. Om du till exempel köper programpaket för TV eller parabol så kan du ofta få behöva betala dyrt även för innehåll som du kanske inte är intresserad av. När du streamar så kan du istället bara betala för det du vill se. En nackdel här dock är att det också är väldigt lätt för kostnaderna att skena iväg även här om det skulle vara så att du bestämmer dig för att köpa prenumerationer hos flera olika streamingtjänster. Men detta beror så klart på personlig preferens och vad du själv är ute efter.
För att kunna streama så behöver du också ha en internetuppkoppling som klarar av streaming. Om ni är flera som streamar olika saker på samma gång så påverkar detta även bandvidden och kan betyda en massa buffring om den inte klarar av alla streamer.
Ännu en fördel är att du enkelt kan ta tjänsten med dig och se på dina favoritfilmer och serier vart du vill. Varför inte fortsätta att titta på din favoritserie när du sitter på bussen till och från jobbet eller skolan?
Det beror på. Medan du kan streama majoriteten av innehållet på till exempel Youtube helt gratis så brukar de flesta plattformar så som bland annat Netflix eller Hulu kräva någon form av betalning för att du ska kunna se deras innehåll. Dock finns det också vissa plattformar som erbjuder någon form av gratis-medlemskap där du kan se eller lyssna på innehållet kostnadsfritt i utbyte mot att du då får stå ut med olika annonser istället.
Utöver plattformarna självas avgifter så tillkommer eventuella utgifter för din egen internetanvändning.
Även fast streamingteknologin har genomgått enorma förbättringar under åren så kan du fortfarande råka ut för samma laggningar och uppspelningsproblem som för andra typer av innehåll.
Om du har problem med att streama så börja med att kontrollera att det inte är något fel på din internetanslutning. Dubbelkolla att du är ansluten till rätt nätverk och kontrollera att alla sladdar och allt är kopplade så som de ska. Starta om din router eller modem om nödvändigt.
Kolla om streamingen laddas snabbare om du minskar upplösningen och videokvaliteten. Just livestreaming kan sätta stor press på din nätverksbandvidd, vilket i sin tur leder till en massa buffring. Och detta kanske framförallt om du försöker kolla på en HD-video med mindre bra internetanslutning.
En annan viktig faktor som påverkar din streaming är vart innehållet finns någonstans. Framförallt videostreaming förlitar sig på att innehållet förvaras nära användaren så att denne ska kunna se videon snabbare. Låt oss till exempel säga att en användare i Singapore försöker se på en film på Netflix där innehållet är förvarat på en server i Los Angeles. Dessa datapaket behöver då ta sig fram och tillbaka halvvägs över hela världen för att nå användarens enhet. Detta kan innebära långa buffringstider eller att du inte kan spela videon överhuvudtaget.
Kanske har du stuckit iväg på semester i några veckor eller så bor du utomlands men känner att du fortfarande vill kunna titta på svensk TV eller svenska streamingtjänster. Dock kan du snabbt åka på problem om detta är fallet.
Olika streamingtjänster så som bland annat Netflix eller även Viaplay och SVT-Play begränsar ofta det innehåll som du kan se hos dem när du är utomlands. Dessa så kallade georestriktioner beror på att dessa tjänster måste köpa licenser för det innehåll som de väljer att sända på sina plattformar, och dessa licenser i sin tur gäller endast på det specifika stället som licensen gäller för. Så låt säga att ett program har en licens som endast tillåter att det sänds för svenska användare. Om du då försöker att streama programmet från USA så kan du få ett felmeddelande som säger åt dig att innehållet inte är tillgängligt för dig.
Men misströsta inte! Det finns olika sätt att ta sig förbi dessa restriktioner så att du kan fortsätta att streama dina favoritserier och filmer även när du inte är hemma i Sverige, och lösningen heter VPN.
Med hjälp av en VPN eller en så kallad ”virtual private network” så kan du ansluta till en server i ett annat land och på så sätt få det att se ut som att du är någon annanstans än vart du egentligen är. Så om vi säger att du är i USA så kan du med hjälp av en VPN ansluta dig till en server i Sverige och på så sätt lura den svenska streamingtjänst som du vill använda till att tro att du egentligen är i Sverige och inte i USA. Detsamma gäller också omvänt om du till exempel vill testa att se vad som finns tillgängligt på bland annat Netflix i andra länder så som i USA eller varför inte Japan?
En VPN har också flera andra fördelar så som att hålla dig skyddad när du surfar på nätet och det kan i många gånger också hjälpa dig med olika anslutningsproblem när du streamar. Med det sagt så bör du endast använda dig av seriösa VPN-tjänster och försök att undvika de många gratistjänster som du kan hitta på nätet.
Att använda en VPN är helt lagligt i de flesta länder i världen. I länder så som bland annat Kina och Iran så hamnar VPN-tjänster i lite av en gråzon, men det finns ingen som har råkat ut för allvarliga problem som ett resultat av att ha använt en VPN. Rent generellt så är det värsta som kan hända att din VPN blir blockerad och du inte kan komma åt den tjänst som du försöker att ansluta till.