Hoppa till innehåll

Vad är Dplay?

  • av
Vad är Dplay?

Dplay var en tjänst från Discovery Network som erbjöd både streaming och video on demand. Tjänsten finns fortfarande kvar, men har sedan dess bytt namn till Discovery plus (Discovery +).

Dplay klev in på den svenska marknaden 2015 och erbjöd sina kunder ett utbud av både reality-tv och dokumentärer, men även sport och andra program från de kanaler som ingår i Discoverys utbud, så som Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11 och Eurosport. Även om tjänsten fortfarande finns kvar så har streaming siten sedan början av januari iår bytt namn till Discovery plus.

Vad kunde man se på Dplay?

När man tänker på Discovery channel så kanske man tänker mest på olika dokumentärer och realityserier, och detta var också vart styrkan låg i Dplays utbud. Men utöver det så kunde man också finna ytterligare underhållning och även ett brett utbud av sportinnehåll från flera av deras kanaler, så som Eurosport och Kanal 5, Kanal 9 och Kanal 11.

Populära serier som man kunde se på Dplay var bland annat Wahlgrens värld, The Big Bang Theory, Top Gear och Mythbusters. De hade också en hel del sändningsrättigheter för bland annat OS, Allsvenskan och Superettan i fotboll.

Vad kostade Dplay?

Beroende på vad du ville se för innehåll så fanns det olika prisklasser på abonnemangen som du kunde köpa. Om du inte hade något emot reklampauser så kunde du även se mycket av innehållet helt gratis.

Var du intresserad av underhåll och dokumentärer så kunde du köpa abonnemanget Dplay Underhållning för 79 kr i månaden. Det gav dig tillgång till 10 000 timmar av underhållning och dokumentärer helt utan reklamavbrott. Om du utöver detta var intresserad av innehåll från Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport, Food Network, Travel Channel, TLC och Investigation Discovery så kunde du betala 129 kr i månaden för Dplay Live. Då fick du också ett brett utbud av olika sportsändningar inom bland annat tennis, cykel och fotboll, samt mycket annat.

Ville du ha all sport du kunde klara av så kunde du istället köpa abonnemanget Dplay Total för 349 kr i månaden eller 299 kr i månaden om du betalade för ett år i förväg. I det fallet så fick du, utöver samma innehåll som i Dplay Underhållning och Dplay Live även allt från Superettan och Allsvenskan.

Precis som många av deras konkurrenter så sänkte Dplay priset på sitt dyraste abonnemang tillfälligt under 2020 för sina befintliga kunder. Detta betydde till stor del på att mycket av det som du betalade för helt enkelt inte fanns tillgängligt. Av den anledningen kostade Dplay totalt istället 99 kr i månaden istället för normalpriset på 349 kronor. Så snart Superettan och Allsvenskan drog igång igen så återgick priset till 349 kr igen.

Hur kunde du titta på Dplay?

Dplay fanns tillgängligt för streaming på fler plattformar så som Android, iOS, Chromecast, Smart TV och självklart även i webbläsaren på datorn. Till skillnad från flera andra svenska streamingtjänster så kunde du även streama Dplay utomlands inom hela EU. Dock kunde du inte ladda ner innehållet för att titta offline.

Även fast det inte fanns några begränsningar för hur många användare som kunde ansluta till ett och samma konto så kunde dock endast två enheter streama från ett och samma konto samtidigt.

Varför bytte man namn till Discovery +?

Den korta förklaringen är att Discovery Inc, som bland annat äger Dplay, ville kunna samla samtliga streamingtjänster under ett och samma tak.

Dplay fanns inte bara på den svenska marknaden, utan det fanns även tillgängligt i hela Norden, England, Italien, Japan, Nederländerna och Spanien. Man har även planer på att fortsätta att lansera sina streamingtjänster i över 25 länder över hela världen, inklusive USA. Då Discovery redan i sig självt är ett starkt varumärke så ansåg man att det var det självklara valet att fortsätta använda sig av det i fortsättningen.