Hoppa till innehåll

Streama film till din TV

  • av
Streama film till din TV

Det är egentligen inte mycket du behöver för att kunna se på dina favoritfilmer och serier direkt från din TV. Allt du behöver är egentligen en stabil internetuppkoppling, en enhet att streama på och kanske viktigast av allt; något att titta på.

Kostnaderna kan snabbt skena iväg om du kombinerar en massa olika tv-paket med hyrfilmer. Ett sätt att öka på utbudet utan att nödvändigtvis öka kostnaderna är istället att streama dina favoritserier och filmer direkt i TVn. Det finns idag en enorm marknad av olika streamingtjänster så som Netflix eller Viaplay som erbjuder ett mycket större utbud än vad du kan få hos flera av de populäraste tv-boxarna idag, och detta till ett lägre pris. Men att behöva titta på dessa tjänster på datorn kan snabbt dra ner på tittarglädjen, och då kanske framförallt om ni är flera som samlats för fredagsmyset. Lyckligtvis krävs det idag inte ett tekniskt geni för att enkelt koppla din dator direkt till TVn och på så sätt enkelt kunna streama från dina favorit streaming sites direkt.

Vad behöver jag för att börja streama?

Att börja streama direkt från din TV kan kännas onödigt komplicerat och kanske även dyrt, men sanningen är att det inte behöver vara varken krångligt eller dyrt. Faktum är att du säkert redan har det mesta du behöver för att komma igång hemma.

Först och främst så behöver du en relativt snabb och stabil internetuppkoppling. Beroende på vad du planerar att streama så kan du behöva olika snabbhet på din internetuppkoppling. Om du ska streama SD (standard definition) video så behöver du åtminstone en snabbhet på 3 Mbps, medan HD kräver minst 5 Mbps och HDR eller 4K kräver minst 25 Mbps. Osäker på vilken du behöver? Chansen är att det är HD.

SD-video används nästan inte alls idag även om vissa streamingtjänster så som Netflix i vissa fall erbjuder även SD-video. HDR eller 4K existerar på andra sidan spectrumet och är kanske inte lika vanligt som HD. Då detta också innebär den bästa videoupplösningen som du kan hitta så lägger detta extra press på din internetuppkoppling.

De flesta TV-appareter idag faller in i HD-kategorin så du bör satsa på att ha en internetuppkoppling som ligger över 5 Mbps minst. Notera dock att om du planerar att koppla flera enheter på samma gång så kommer denna siffra att stiga.

Utöver detta så behöver du så klart något sätt att koppla din TV till din dator eller streamingtjänst. Vanliga sätt att göra detta på är att använda dig av enheter så som Roku, Chromecast eller Amazon Fire TV. Dessa pluggar du bara in i din TVs HDMI-port så är det bara att köra igång.

Om din TV är relativt ny så är det mycket möjligt att det är en Smart TV. Detta betyder att den redan är kopplad mot internet och har olika streamingappar redan inbyggda i TVn. Nackdelen med dessa TV-apparater är dock att de inbyggda apparna kanske inte alltid är dem du vill ha och det finns inte alltid möjlighet att ladda ner nya.

Slutligen så är en annan populär metod att använda sig av olika spelkonsoler för att streama. Dock är det inte värt det att slänga ut pengar på en spelkonsol om du bara planerar att använda den för att streama. I det fallet är det billigare att spendera pengar på en streamingenhet istället.

Behöver jag köpa en streamingenhet om jag redan har en Smart TV?

Det korta svaret är att det beror på. Det finns många fördelar med att använda sig av en streamingenhet, så som att du till exempel får tillgång till fler tjänster och ofta är de mer användarvänliga.

Flera Smart TV-apparater här redan ett antal streamingappar installerade och det är inte helt omöjligt att du inte kan installera ytterligare appar utöver dem om du skulle vilja det. Så om du skulle vilja använda en tjänst som inte redan finns installerad på din TV så skulle det inte fungera.

Om du använder en streamingenhet så kan du också mycket lättare navigera och söka mellan de olika streamingtjänsterna. Låt säga att du till exempel vill se Dark Knight. På en streamingtjänst kanske du kan behöva hyra den medan en annan tjänst erbjuder den helt gratis. Genom att söka efter den genom din streamingenhet så sparar du både tid och pengar på att hitta det du letar efter snabbt och dessutom så behöver du inte spendera extra pengar på något som redan är inkluderat i en av dina streamingtjänster helt gratis.